Zavala i Vektra predvode dužnike

Bez autora
Nov 01 2012

Na novom spisku preduzeća sa blokiranim računima, koji je danas objavila Centralna banka Crne Gore, nema značajnijih promjena, posebno kada su u pitanju najveći dužnici, Zavala invest i Vektra Montenegro. Dugovi Zavale invest i Vektre Montenegro porasli su na 33,46 miliona eura, odnosno 23,49 miliona eura. Dugovi te dvije kompanije su, prema podacima sa prošlog spiska objavljenog 1. oktobra, iznosili oko 33,29 miliona eura, odnosno 23,35 miliona eura. Na novembarskom, petom spisku blokiranih preduzeća, koji je CBCG, prema dopunama Zakona o platnom prometu, obavezna mjesečno da objavljuje, nalazi se 2,297 hiljada kompanija sa evidencije Centralnog registra Privrednog suda i CBCG. Od ukupnog broja preduzeća, 184 je na evidenciji Centralne banke, a ne nalaze su u Centralnom registru privrednih subjekata.

CBCG: Zavala i Vektra predvode dužnikeNa novom spisku preduzeća sa blokiranim računima, koji je danas objavila Centralna banka Crne Gore, nema značajnijih promjena, posebno kada su u pitanju najveći dužnici, Zavala invest i Vektra Montenegro.

Dugovi Zavale invest i Vektre Montenegro porasli su na 33,46 miliona eura, odnosno 23,49 miliona eura.

Dugovi te dvije kompanije su, prema podacima sa prošlog spiska objavljenog 1. oktobra, iznosili oko 33,29 miliona eura, odnosno 23,35 miliona eura.

Na novembarskom, petom spisku blokiranih preduzeća, koji je CBCG, prema dopunama Zakona o platnom prometu, obavezna mjesečno da objavljuje, nalazi se 2,297 hiljada kompanija sa evidencije Centralnog registra Privrednog suda i CBCG. Od ukupnog broja preduzeća, 184 je na evidenciji Centralne banke, a ne nalaze su u Centralnom registru privrednih subjekata.

Na novom spisku nalazi se 28 kompanija više nego na prošlom.

CBCG ima obavezu da na sajtu prvog radnog dana u mjesecu objavljuje imena preduzeća ili preduzetnika čiji su računi blokirani duže od 30 dana i čiji iznos blokade prelazi deset hiljada eura.

Prema novom spisku preduzeća sa blokiranim računima, Opština Budva je za mjesec smanjila dug sa 2,17 miliona eura na 2,04 miliona eura. Njen račun u blokadi je oko dvije godine i osam mjeseci.

Predstavnici Opštine Budva su, prema ranijim najavama, očekivali da račun bude deblokiran do kraja septembra.

Na prvom spisku dužnika, objavljenom početkom jula, dug budvanske Opštine iznosio je 7,35 miliona eura.

Zaduženje vodeća dva dužnika, Zavale i Vektre Montenegro, blago je povećano, a ta dva preduzeća su u blokadi oko 1,15 hiljada dana ili tri godine i dva mjeseca, odnosno 616 dana ili godinu i osam mjeseci.

Kompanija Slobssarcok, čija blokada traje dvije godine i pet mjeseci, treći je najveći dužnik sa dugom od oko 7,97 miliona eura. To preduzeće na prethodnom spisku je dugovalo 7,92 miliona eura.

Računi budvanskog preduzeća Maestral inženjering i podgoričkog "Radoja Dakića" blokirani su zbog duga koji su u odnosu na prošli mjesec blago povećani na 6,08 miliona eura, odnosno 5,81 milion eura. Budvansko preduzeće je u blokadi oko četiri godine, a podgoričko skoro 12 godina.

Firma Provladeks /Provladex/, na kraju oktobra, dugovala je 5,04 miliona eura, cetinjska Lipa skoro pet miliona, Slav laif 4,17 miliona i Lovćen invest 4,1 milion eura.

Na spisku dužnika, pored Vektre Montenegro, nalaze se još četiri kompanije biznismena Dragana Brkovića, Vektra aviejšn /Aviation/, Vektra Boka, Vektra Voda i Vektra investments i sve su one povećale dug u odnosu na prošli spisak.

Vektra Voda, u koju je stečaj na zahtjev Crnogorske komercijalne banke i OTP faktoringa uveden krajem jula, duguje 3,02 miliona eura.

Uvođenje stečaja je traženo i za kompanije Vektra Boka, Vektra aviejšn i Vektra investments koje duguju 4,83 miliona eura, 1,35 miliona eura i 1,56 miliona eura.

Nikšićki Rudnici boksita, prema najnovijem spisku u blokadi su sedam mjeseci sa dugom koji je porastao na 2,03 miliona eura. Budvanska Astra Montenegro duguje 1,77 miliona eura, HLT fond 3,94 miliona eura, Maestral turs /Tours/ 3,78 miliona eura, dok dug Eurofonda iznosi 1,13 miliona eura.

Najduže je u blokadi Preduzeće za izgradnju Podgorice, skoro 13 godina, a njegov dug je povećan na 433,92 hiljade eura. Slijede Smibeex, Poljokomerc i Turistpred sa blokadom 12 godina i 11 mjeseci.

Od preduzeća koji se nalaze na evidenciji Centralne banke, a ne nalaze su u Centralnom registru privrednih subjekata, Jugooceanija duguje 1,06 miliona eura, a preduzeće Limexza 3,27 miliona eura.

Imena kompanija se na sajtu CBCG, u cilju obezbjeđivanja pune nepristrasnosti, objavljuju se azbučnim redom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik